Мемфіс-Міцраїм

Мемфіс-Міцраїм

Орден Давнього та Споконвічного Статуту Мемфіс — Міцраїм має своїм першоджерелом Єгипетське Масонство, статут якого був явлений світові графом Каліостро у 1777 році. Перші організовані роботи за статутом Єгипетського Масонства відбулися у 1779 році у Міттаві [1]. У 1785 році в Ліоні (Франція) було засновано першу материнську ложу Ордену.

У 1805 році в Мілані на базі Єгипетського статуту, а також розрізнених магічних та кабалістичних ритуалів був створений статут Міцраїм, який спочатку мав 77 ступенів, а у 1811 році його було розширено до 90 градусів.

У 1815 році у містечку Монтабан два вчених масона, Габріель Марконі та Самуель Хоні [2], створили статут Мемфісу, що складався з 92 градусів. Пізніше статут було розширено до 95 та навіть до 97 градусів. До Статуту, окрім символічного масонства 3-х перших ступенів (учень, підмайстер, майстер) увійшли багато ритуалів вищих ступенів, відомих у Франції та у Великій Британії.

Сутність обох статутів полягає в ідеї про давню посвятницьку наступність, що має свій початок від будівельників пірамід Давнього Єгипту.



Джузепе Гарибальді

У 1881 році італійський полководець та політичний діяч Джузепе Гарібальді, що суміщав посади Великого Майстра Міцраїм та Великого Ієрофанта статуту Мемфіс, вирішив поєднати обидва статути в один — статут Мемфіс-Міцраїм. Варто зазначити, що у світі і сьогодні продовжують працювати ложі, які не доєдналися до цього рішення — як за статутом Мемфіс, та і за статутом Міцраїм.


 

     

Після Гарібальді посаду Великого Ієрофанта успадкували англійський масон Джон Яркер, німецький масон Теодор Ройс (один із засновників ОТС, Ордену Тамплієрів Східного Обряду), а також Жерар Анкос, письменник – езотерик, відомий як “Папюс”.


Майкл Бертьє.

Попердній очільник світового ордену APRMM, Майкл Бертьє, займав цю посаду з 1978 року.

Майкл Бертьє — один з найвідоміших американських письменників- окультистів, автор численних книг, таких, як “Гностичне вуду”, популярний художник. Його книга “Онтологічне графіті” вийшла нещодавно у видавництві “Фульгур”.

У статуті Мемфіс-Міцраїм Майкл Бертьє був посвячений у 1964 році на Гаїті, особисто Гектором — Франсуа Жан – Мейном, який займав у той час посаду Великого Ієрофанта однієї з гілок ордену. Гектор-Франсуа — син Люсьєна -Франсуа Жан-Мейна, одного з учнів Папюса (Жерара Енкоса).

Люсьєн-Франсуа Жан- Мейн також отримав посвяту у “Кабалістичну Гностичну церкву Мемфіс- Міцраїм” (таку назву тоді носила ця лінія спадковості) у Поля- П’єра Марраги в 1899 році. Поль- П’єр Маррага, у свою чергу, отримав посвячення у Мануеля-Лопеза де Бріона у 1860 році. А його лінія спадковості відноситься безпосередньо до Фабра- Палапра, що відродив Орден тамплієрів у 1804 році.



Олександр Рибалка.

У 2019 році Великий Ієрофант статуту Мемфіс-Міцраїм Майкл Бертьє передав Олександру Рибалці право на представлення Статуту в усьому світі.

У 2022 році Великий Ієрофант Статуту Мемфіс-Міцраїм раптово помер.

Орден APRMM входить до склада Всесвітньої Асоціації Єгипетських Послух (WAEO), що об’єднує більшість лож, святилищ та орденів, що працюють за статутами Мемфіс- Міцраїм, Мемфіс, Міцраїм, а також за Єгипетським статутом Каліостро.


[1] Латвія, колишня столиця Курляндського герцогства — до 1775р., з 1775 р. частина російської імперії

[2] Samuel Harris and Marconis de Negre