Табелі єгипетського масонства Каліостро. Тайна ста ступенів

Табелі єгипетського масонства Каліостро. Тайна ста ступенів

Олександр Рибалка

Пояснення символізму відстежувальних дощок для ста градусів

Художник-оформлювач: Олександр Наумов

Переклад українською мовою – сестра Лора Т.

Наданий огляд книги і колоди табелів є інтелектуальною власністю Олександра Рибалка та надані для ознайомлення

При використанні матеріалів сайту, ставте посилання на джерело.

Передмова

В основі масонства (як і в основі всіх ініціатичних орденів) лежить уявлення про квантованість людської свідомості.

Це означає, що масони (а також розенкрейцери, мартіністи, тамплієри східного обряду та інші) вірять що якщо людину провести через особливу церемонію (або хоча б повідомити йому якусь важливу інформацію), то його свідомість перейде на більш високий ступінь. Спочатку звичайну людину – необізнаного, профана – вводять в орден, потім йому повідомляють нову інформацію … Так новопосвячений брат – учень – стає підмайстром, потім майстром. Тоді новий ініційований може, завзято працюючи та практикуючи, стати підмайстром, потім Супутником або Братом, а тоді, нарешті, Майстром в Ордені.

У різних системах існує різна кількість ступенів посвяти. Базове, символічне масонство має всього три ступені – учень, підмайстер і майстер.

На цьому, в принципі, масонське навчання можна закінчити, і далі вивчати езотерику, спираючись тільки на символіку цих трьох ступенів. Однак в масонстві існують більш високі, або, як їх називають пуристи «чистого» масонства, додаткові ступені.

Наприклад в Йоркському статуті, який більш детально розповідає історію будівництва Єрусалимських Храмів (Першого і Другого) і Шотландському статуті. Шотландський статут має ступені з 4-ї по 33-у та дуже докладно розповідає легенду про будівництво, а також про завоювання хрестоносцями Святої Землі. Окрім того, Шотландський статут також торкається засад Каббали та алхімії.

Більшість так званих регулярних масонських послушницьтв (регулярних – означає визнаних Об’єднаною великою ложею Англії) (ОВЛА – Об’єднана Велика Ложа Англії. Всі слова з великої літери) практикують лише символічне та Шотландське масонство – до 33 ступеня (прийнято записувати 33 °, читається як «33 -я ступінь »або« 33-й градус »). Однак існують вищі сходи посвячення – так зване Єгипетське масонство, засноване Каліостро.

В Єгипетському масонстві (це статути Мемфіс, Мицраїм, Мемфіс-Міцраїм і Міцраїм-Мемфіс) набагато більше ступенів – від 95 до 100, в залежності від ордена. Ритуали та легенди цих ступенів охоплюють вже не тільки Біблію та історію лицарських орденів, але й усі основні містичні традиції світу. Просуваючись по сходах ступенів статуту Мемфіс-Міцраїм (це найбільш поширена версія Єгипетського масонства), ініційований знайомиться з містикою скандинавських рун, таємними традиціями єзидів, езотеричними обрядами індуїзму і буддизму, містеріями древніх греків і римлян, а головне, – з традицією Стародавнього Єгипту, а також алхімією, Каббалою і астрологією на найвищому рівні.

«Засновником статуту Єгипетського масонства був граф Алессандро Каліостро (1749-1796, Туніс). Він не має жодного відношення, як це помилково вказують деякі джерела, до Джузеппе Бальзамо (1743-1795), авантюриста, уродженця Палермо, завербованого членами Ордена ієзуїтів з метою дискредитації справжнього графа Каліостро.

Алессандро Каліостро був посвячений в Єгипетське масонство таємним Майстром Альтотасом в 1776 році, році утворення Ордена ілюмінатів. Мало кому відомий той факт, що на чолі Ордена ілюмінатів стояли шість його членів: четверо явних (Вайсгаупт, фон Книгге, Гете, Хердер) і двоє таємних (Франклін і Каліостро).

В дійсності існував прихований зв’язок між Орденом ілюмінатів Вайсгаупта та Єгипетським масонством Каліостро, офіційно заснованим в 1785, того ж року закінчив своє існування Орен іллюмінатів. Наступною подією в розвитку Єгипетського масонства стало посвячення графом Каліостро в членство статуту Мемфіса-Міцраїм Наполеона Бонапарта.

У період з 1810 по 1813 рік троє братів Бедаррид (Мішель, Марк і Йосип), отримали в Неаполі найвищі повноваження від Ордену Міцраіма і поширили статут Міцраіма у Франції. Офіційно статут Міцраіма був заснований в Парижі в 1814 році. В структурі цього статуту 90 ступенів (градусів) посвячення, що сходять до Шотландського статуту, Мартинізму та інших масонських течій, і ще 4 найвищі ступені є ступенями Arcana Arcanorum.

Материнська ложа послідовників статуту Мемфіс була заснована в 1815 році в Монтобані (Франція), її засновником став Самуель Хоніс, а вже в 1816 році його змінив Габріель-Метью Марконі, син якого, Жан-Етьєн Марконі, в 1838 році прийняв управління ложею і привніс в її вчення і традиції стародавніх практик Індії та Єгипту. Структура ложі розширилася до 92-х, а пізніше – до 95-и градусів.

У 1881 році італійський полководець Джузеппе Гарібальді вирішив об’єднати статут Мемфіса і Міцраїм, він сам став Великим Іерофантом обох статутів. З 1882 року розвиток Статуту переживає свій темний період доти, поки в 1890 році не відбулося, нарешті, об’єднання різних лож обох статутів у Єдиний статут Мемфіса-Міцраїм. У 1900 році ініціатором остаточного об’єднання став італієць Фердінандо Франческо Одді, якого змінив в 1902 році англієць Джон Яркер. Статут вже було розширено до 97 градусів.

У Німеччині в той же час Теодор Ройс отримав право використовувати ритуали Суверенного святилища Мемфіса-Міцраїм. У 1913 році, після смерті Яркера, Ройс став Міжнародним головою статуту, а в 1924-му, з відходом самого Ройса на Вічний Схід, ця спадкоємність була порушена. Проте, в 1905 році в Німеччині Ройс перетворив ложу в Орден східних тамплієрів (O.T.O.). Насправді ж О.Т.О. являє собою скорочену версію статуту Мемфіса-Міцраїм.

У 1909-му Теодор Ройс передав патент знаменитому мартіністові Жерару Анкоссу (псевдонім Папюса). Послідовниками Анкосса були Чарльз Детрит (Тедер), Жан Брік, Констант Шевійон, Чарльз Анрі Дюпон і Робер Амбеллен. У 1939 році Жан Бріко перейшов на Вічний Схід, а за ним пішов Шевілон. У 1944 році Шевілон був вбитий французькими коллабораціоністами національного соціалізму, за ним пішов Дюпон. Потім, в 1960 році, Амбелен став наступником Дюпона як голова статуту.

14 листопада 1973 року Робер Амбеллен призначив італійця Франческо Брунеллі головою статуту Мемфіса-Міцраїм в Італії. 22 листопада 1973 Франческо Брунеллі – Великий майстер Ордену античного і традиційного мартінізму і Національний голова Стародавнього Споконвічного статуту Мемфіса-Міцраїму з усіма почестями пройшов у Палаці Джустініані обряд посвячення в Великий Схід Італії.

У 1981 р Франческо Брунеллі став співпрацювати з відомим італійським посвяченим Франком Дж. Ріпелем в справі реставрації Стародавнього Споконвічного Статуту Мемфіса-Міцраїм. У 1982 році Франческо пішов на Вічний Схід ».

Кожна ступінь масонства має так званий табель. Це малюнок, який, подібно до наочного посібника, покликаний нагадати посвяченому про суть вчення саме цього градусу. Простіше кажучи це – шпаргалка, яка допомагає посвяченому згадати ритуали і легенди ступеня.

Будь-яка з розкиданих по всьому світу лож під час роботи в символічних градусах встановлює біля столу, за яким сидить Високоповажний майстер (президент ложі), великий малюнок з табелем градуса – першого, другого або третього.

Табелі ступенів з 4 по 33-ю використовуються дуже рідко, і відомі лише небагатьом масонам Шотландського статуту. У цьому наборі ми ретельно відтворили давні традиційні малюнки, хоча, на мій погляд, їх слід було б переробити. Однак суть масонства полягає в скрупульозному дотриманні традиції: ми можемо тільки додавати, не змінюючи старого, отриманого нами від попередніх поколінь.

Табелів з 34 по 100-ю ступінь не існувало взагалі. І я зважився скласти малюнки для всіх ступенів Єгипетського масонства, використовуючи моє знання традиції та ритуалів.

Звісно, ця робота була б неможлива без допомоги моїх братів по Всесвітній Асоціації Єгипетських послушництв, що об’єднує провідні світові ордени, що працюють за статутами Єгипетського масонства. Перш за все я хочу подякувати Алену Грінфельду, Великому майстру системи лож «Сини і дочки Аарона»; а також Джоелю Дуезу, Почесному Великому Іерофанту ордена APRMM-Europe and FLC, Луїсу Дуарте, Великому Секретареві Статуту Мемфіс (Монтабон, 1815), і Ісраелю Орену, майстра стільця ізраїльської ложі APRMM-Europe and FLC «Камінь кабалистів».

Художник Олександр Наумов допоміг втіліти ці табелі в життя на основі моїх особистих ескізів. І тепер ВСІ СТО СТУПЕНІВ масонства мають власні табелі.

Кожна карта Таро Єгипетського Масонства, викладає, за візуальною мовою глибоких містичних, езотеричних і філософських понять, уроки, що входять в кожну з масонських ступенів.

Крім того, кожну карту єгипетського масонського таро можна розділити на молодші і старші аркани. Мододший Аркан складається з градусів з 1-го по 33, тоді як Старшій Аркан складається з 34 до 100.

Таро єгипетського масонства також можна розділити відповідно до їх мастей, згідно з етапами алхімічних процесів.

Кожна карта Єгипетського Масонського Таро, через візуальну мову глибоких містичних, езотеричних і філософських концепцій, що містяться в ній, відповідає Роботі та урокам кожного з єгипетських масонських ступенів.

Окрім того, кожну карту таро Єгипетського Масонства можна розділити на вищі та нижні будинки, молодший, тобто градуси від 1 до 33, та старший – від 34 до 100.

Карти Єгипетського Масонства також можна розділити відповідно до мастей, що відповідають етапам алхімічних процесів, як показано нижче.

Градуси від 1 до 3 відповідають роботі в Коричневому

Градуси 4-33 – роботі в Чорному

Градуси 34-42 – роботі в Зеленому

Градуси 64-74 – роботі в Білому

Градуси 64-74 – роботі в Жовтому

Градуси 75-95 – роботі в Червоному

Градуси 96-100 – роботі в Золотомому

Таро єгипетського масонства також може використовуватися для віщування. Важливо пам’ятати, що навіть одна картка містить величезну кількість інформації, оскільки це стосується ритуалу, а також легенди та ступеня.

Пропоную вам три варіанти.

По-перше, карти можна використовувати для медитацій і навчання, спираючись на короткий опис сутності кожного ступеня, наведений в цій книзі.

По-друге, ви також можете прочитати короткий опис повного тексту обряду кожного ступеня. У таких випадках табель стане набагато зрозумілішим для вас, і ви отримаєте велику кількість інформації, яка може бути використана для подальшої медитації та рефлексії від неї.

Тексти ритуалів ви можете знайти в наступних книгах.

Сергій Карпачов «Таємниці масонських орденів», де дуже детально описаний Шотландський статут. Я користувався цією книгою для складання пояснень щодо табелів.

Ця книга присвячена дуже ретельному опису шотландського обряду, і я використав її для складання приміток для табелів цих ступенів.

Allen H. Greenfield «The Compleat Rite of Memphis». У цій книзі описані ступені Єгипетського статуту з 34 по 97. (Відкритого опису ступенів з 98 по 100 не існує, але я трохи відкрив завісу таємниці.)

Книга Аллен Грінфілд описує Єгипетський статут в об’ємі  з 34-го по 97-й градуси.

Оскільки відкритого опису ступенів з 98 по 100 не існує  в публічному доступі, я трохи відкрив завісу таємниці.

По-третє, ви можете самі приєднатися до одного з масонських орденів, які працюють за єгипетським статутом. Тоді, зрозуміло, табелі кожного градусу розкриються перед вами у всій своїй глибині. Список сайтів Єгипетського статуту міститься на сайті Всесвітньої асоціації єгипетських послушництв: http://waeo.info/content/egyptian-rituals.

Карти можна використовувати і як звичайне Таро. Точніше, не зовсім звичайне – флорентійське Таро, іменоване Мінкіате. На відміну від звичайного Таро, в Мінкіате 97 карт. До старших Арканів додані аркани сузір’їв, стихій і таке інше (докладніше дивіться нижче). Таро і Мінкіате співвідносяться між собою, як жінка і чоловік. Таро – світ жіночого початку, Мінкіате – чоловічого.

Якщо ви хочете докладніше дізнатися про флорентійське Мінкіате, його містиці і історії, раджу вам знайти книгу Brian Williams «The Minchiate Tarot».

Ви можете використовувати цю колоду для ворожінь як Мінкіате, відклавши три останні карти.

Ступені 98, 99 і 100 отримали відповідні три материнські літери єврейського алфавіту, які наводить «Сефер Йеціра» – «Книга Творіння», що її приписують каббалістам давнини (мало не самому Аврааму). Це літери шин – 98 ступінь, мем – 99 ступінь, і алеф – 100-я ступінь.

Ці картки не призначені для початківців. Вони для тих, хто серйозно вирішив для себе, що вони шукають приховані секрети цього шляху. Я щиро сподіваюся, що ця книга допоможе вам у цьому пошуку, або принаймні вкаже вам початок Шляху, подумки приводячи до вищих щаблів Сходів єгипетського масонства.

Описи карт та їх відповідностей

Молодші аркани – градуси 1 – 33

1°. Учень

На чорно-білій підлозі – три колони, що символізують силу, мудрість та красу.

Чорно-біла шахова підлога, згідно з традицією, була у Єрусалимському храмі. Це символ дуалізму світу (чорний і білий), а також Ейн Соф (Нескінченність).

На мозаїчній підлозі знаходяться інструменти каменярів, що уособлюють масонство як таке.

У верхній частині карток –  Сонце та Місяць, що уособлюють Милість Господа (חסד, Хесед) і Строгість Господа (גבורה, Гвура).

Посеред табелю – сходи Якова, по яких спускаються і підіймаються ангели. Вона уособлює собою поступовий підйом в наслідок ініціацій.

Сходи ведуть до зірки, що полум’яніє – одному з основних символів масонства. За деякими думками, Полум’яніюча зірка символізує Божествений початок в людині. Таким чином, в результаті просування по сходах ініціацій людина наближається до свого Божественого початку.

Згідно іншим думкам, Полум’яніюча зірка символізує собою Сіріус, що відігравав важливу роль у релігійних уявлення давніх єгиптян.

Значення карти : початок нового циклу, перехід на новий рівень, ініціація, відкриття світла, початок нового шляху.

У класичному Таро табель першого ступеня відповідає аркану Шут, або Дурень. Значення аркану : спонтанність, невинність, воля.

2°. Підмайстер

Центральний елемент цього табелю- спиральні сходи, які вели учня каменяра всередину Храму. Варто підкреслити, що вигнутість сходів свідчить про те, який важкий шлях до Світла, а також про те, що ступінь Підмайстра- перехідна від Учня до Майстра.

На зображенні повз Храм тече ріка (чого, природньо, не було у реальному житті). Ріка нагадує нам про переправу, а також про колосся (словом «колосся» давні євреї називали не лише злакові рослини, але й неглибоку річку із порогами).

Слово «колосся», яке з’являється на цьому ступені, нагадує про богиню Ізиду, що тримає колосся у руці, та про те, що масони- «діти вдови» Ізиди, що втратила чоловіка Осіріса.

На цьому ступені масону відкривається значення букви G та її зв’язок зі спиральними сходами.

Значення карти : різкий поворот від темряви до світла, підготовка до переходу у нову якість.

У класичному Таро табель другого ступеня відповідає аркану Маг, у Мінкіаті це людина, що грає з двома дітьми у кості. Значення аркану: мудрість, розум, усвідомлення нового.

3°. Майстер

На третьому ступені масон вчиться мистецтву правильно вмирати. Центральним елементом табелю є труна, у якій покоїться тіло майстра Хірама, вбитого трьома повсталими підмайстрами (унизу, біля ізножжя труни, ми бачимо знаряддя праці, що стали знаряддям вбивства).

Труна зарита глибоко  у землю, та над нею вже виросла акація, що символізує вічне життя та неминуче повернення до нового життя після смерті.

На труні масонським шрифтом написано «Хірам», та вказаний орієнтовний рік смерті – 1000 рік до н.е. (приблизний час будівництва першого Храму).

Табель 3° нагадує нам про алхімічний процес нігредо, про те що нове життя завжди виникає після смерті старого та на його руїнах, про те, що для придбання життя вічного  варто і померти.

Єгипетське масонство на цьому ступені згадує про Осіріса, як символу вічно вмираючої та відроджуваної природи.

Значення карти: символічна смерть, боротьба зі страхами та перемога над ними, пошук «зниклого слова».

У  Таро Мінкіаті табель третього ступеня відповідає аркану Великий Герцог. На стародавніх картах зображений молодий чоловік у королівському вбранні, що сидить на троні. У правій руці він тримає скипетр, у лівій- державу. Значення аркану: амбіції, авторитет, андрогінність.