Езотеричне масонство

Масонський етикет

Масонський етикет

Що можна і чого не потрібно робити у символічній ложі?

Нажаль, масонський етикет ( а якщо казати точніше, то етикет символічних лож) у значній мірі не надрукований, а, крім того, дуже часто і не є оприлюдненим. Тому не так просто дізнатися його правила та нюанси.

Ви можете написати зодчеську роботу, вивчити славетну історію братства вільних каменярів, масонські символи, коштовності та світочі- але дуже мало написано про те, як правильно поводитись у ложі, щоб не виглядати глупо та не здаватись неповажним.

Деякі з цих правил- суто дрібниці, а деякі- важливі. Але майте на увазі, що під час перебування у ложі ви постійно на видноті.

Декілька масонських наставників склали перелік правил поведінки у ложі, що відповідають писаному та неписаному масонському етикету.

ПРАВИЛА МАСОНСЬКОГО ЕТИКЕТУ

Авторитет Майстра

Під час свого перебування на посаді Майстра ложі даний брат є наймогутнішим  членом ложі. Він також виконує свої численні обов’язки.

Високоповажний майстер має право:

  1. Керувати (давати накази) будь-якому брату у будь-який час.
  2. Вирішувати, що можна, а що заборонено обговорювати. Якщо брат вважає, що Високоповажний майстер діє по особистому свавіллю або несправедливо, то він має право звернутися до заступника Великого Магістра по даному округу.

Якщо даний офіцер згоден із ним, то апеляція буде передана Великому Магістру.

Чемні брати погоджуються із проханням Високоповажного майстра надавати допомогу у роботі ложи у різних комітетах та комісіях ( таких як комісія по екзаменам (перевірка катехізису), комісія по архівам, тощо.

Наступний пункт вважається «поганими манерами» у масонстві:

  1. Проходити між вівтарем та Високоповажним майстром.

(Сенс- щоб ані на секунду не закривати світло, що ллється від Високоповажного майстра та трьох світочів.)

 

  1. Неможна без запрошення сидіть на Сході, навіть якщо усі інші місця зайняті.
  2. Потрібно завжди бути одягненим згідно масонського дрескоду.

Брати не входять до приміщення працюючого храму, якщо не мають на собі зав’язаного фартуха. Офіцери очікують, що кожен член ложи, який входить, повністю вдягнений та готовий до роботи.

  1. Коли говорите- стійте із ознакою градуса.

Жодна людина не сидить, коли він промовляє у ложі, незалежно від того, звертається він до офіцера чи до іншого брата.

  1. Розмови.

Сторонні розмови всередині працюючої ложи вважаються поганими манерами.

  1. Якщо ви бажаєте в ложі сказати щось стосовно робіт, то просто підводитесь.

Порядок звернення:

«Високоповажний майстер, діючі офіцери та дорогі брати та сестри!».

Виступ.

  1. Якщо ви бажаєте зробити важливу заяву, то найкраще повідомити про це майстрові до початку робіт. Майте на увазі, що якщо майстер не попереджений про ваш виступ заздалегідь, він має право відмовити вам у слові.

Коріться молотку.

Ви повинні коритись звуку молотка Високоповажного майстра.

Майстер всемогутній у ложі і його слово є остаточним. Він може подати або відмовитись подавати клопотання. Він має право накласти на брата масонське покарання у  будь-який час. Він може говорити, що вважає за необхідне та заборонити обговорювати те, що не бажає.

Брати, які вважають його дії несправедливими або недоречними, можуть їх оскаржити у Великій Ложі. Тим не менш у ложі авторитет Високоповажного майстра є найвищим.

Масонський етикет засуджує кожного, хто не підкорюється молотку Високоповажного майстра.

  1. Виступ у ложі.

Ніколи не звертайтеся спиною до крісла Високоповажного майстра, не отримавши  у нього  попереднього дозволу говорити. Будь-які дебати в ложі повинні проходити із дотриманням  відповідного масонського етикету. Під час звернення до Високоповажного майстра у відкритій ложі розмову слід  починати із подачі знаку відповідного  градуса.

  1. Голосування.

Якщо Високоповажний майстер пропонує голосувати по якомусь питанню – усі брати приймають участь у голосуванні.

  1. Куріння.

Заборонено курити всередині працюючої ложі. Тим не менш можна ( за згодою Високоповажного майстра) курити не під час робіт за межами ложі.

  1. Робота за межами ложі.

Ввічливий масон зазвичай погоджується на виконання деякої роботи, що потрібна ложі, за межами ложі. Це означає, що ложа доручає вам виконати якесь важливе для роботи завдання.

  1. Словесне виправлення помилок.

Під час церемонії ніхто, окрім Високоповажного майстра, не має права робити зауваження та виправляти помилки, що припускаються тими, хто здійснює ритуал. Якщо ви помітили дещо, що на вашу думку, не помітив Високоповажний майстер, та потребує невідкладного виправлення, повідомте йому.

Під час роботи в ложі намагайтесь виглядати добре. Уникайте байдикуючого, тиняючогося та неохайного вигляду.

Погана постава не відповідає масонському етикету.

Ніяких розіграшів у ложі- це серйозне місце. (пояснення- у театрі інколи актори намагаються «розколоти» один одного, щоб партнер під час виконання сцени розсміявсь. У ложі така поведінка не припустима.)

Використовуйте правильні масонські імена (повні). Ніяких «Вась» та «Петриків» у ложі немає.

Вхід до ложі після початку робіт.

Якщо брат входить до ложі після початку робіт, то він повинен  підійти до вівтаря, щоб привітати Високоповажного майстра.

Теж саме- якщо він за якихось обставин  вимушений залишити ложу до закінчення робіт.

Молитви у ложі не носять сектантський характер.

Вони звернуті до Великого Архітектора Всесвіту, а не до персонажів конкретних релігійних течій.

Стільникові телефони повинні бути відключені під час робіт у ложі.

(правило нашого ордену- якщо у когось задзвонить телефон під час робіт у ложі- той отримує наряд поза чергою на  прибирання у ложі.)