Езотерично масонство

Масонското семейство: розенкройцерството

Превод: Александър Рибалка

Древният и приет Шотлански ритуал носи също така и името „Rose Croix” (Роз Круа, розенкройцерство). Редовните масони от символичните степени знаят не много за тях, макар, че като брой, последователите му наброяват повече от четвърт милион човека по целия свят.

В рамките на Англия, Шотландия, Уелс и Ирландия розенкройцерството се нарича „Шотландски устав”. Този орден е възприел в качеството на свои учредителни документи Великите конституции от 1762 и 1786 години, редактирани впоследствие от група водещи масони под титулярното ръководство на Фридрих Велики.

Първият Върховен съвет (националният ръководен орган на устава) е бил основан в Южна Каролина в 1801-ва година. В днешно време той е известен като Южна юрисдикция на Шотландския устав. Върховният съвет на Северната масонска юрисдикция на Съединените Щати е бил създаден през 1813-та година, и именно от този орган Англия и Уелс са получили конституционалния си чартър през 1845-та година.

Какво означава името на устава?

Документите, свързани с чартирането първоначално изисквали членовете на ордена да бъдат само тринитарни християни (християни, вярващи в Светата Троица). Към момента, в днешно време, това изискване се е запазило само на Британските острови и Върховните съвети изискват от кандидатите само вяра във Великия Архитект на Вселената.

Уставът се състои от 33 степени, като първите три степени са обикновените степени на символичното масонство.

В останалите 30 степени работите се извършват в различни градуси, но в Англия и Уелс се работят само 5-та, 18-та,     30-та, 31-ва, 32-ра и 33-та степен.

Носителите на 18-та степен носят почетното наименование „Суверенен принц на Розата и Кръста на Йеродом” (думата „йеродом” не се поддава на превод в класическия ритуал. Някои считат, че „йеродом” е „иерос домос”, „свят дом”, т.е. Храм. Някои считат, че „йеродом” е вариант на „харедим”, т.е. „богоязлив” – примерен превод).

Инициация на нови членове

18-та степен е дълбок и сложен ритуал, много любим на членовете на ордена. Останалите 4 степени се провеждат само в щаб – квартирата на ордена в Лондон. „Междинните степени” от 4-та до 17-та не се работят във Великобритания, макар , че група ентусиасти от ложата „Едуард Седми” всяко година правят по 1 – 2 ритуала за просвещаване на братята.

30-та степен примерно е еквивалентна на длъжността „паст – майстор” и се присъжда на този, който година е бил глава на капитула. Степените извън 30-та степен са строго ограничени и се предоставят от Върховния съвет за всеотдайна служба на ордена. Това не е просто почетен знак, а пълноценен ритуал, провеждан от Върховния съвет.

Придвижването към 33-та степен е ограничено от членовете на Върховния съвет, генералните инспектори, както и от висшите членове на ордена. В миналото носители на 33-та степен са били техни Величества крал Едуард VII, Едуард VIII, Джордж VI, а в последно време – херцог Едуард Кентски и принц Майкъл Кентски. Херцог Едуард Кентски е великият покровител на ордена. Тази длъжност по – рано е била заемана от неговия баща.

Върховният съвет колективно действа в качеството си на Велик Магистър на ордена. Нито един от членовете на съвета не може да инициира промени без единодушното съгласие на останалите членове, което изключва възможностите за конфронтация.

Орденът има „плоска структура” – в нея няма провинциални велики ложи. Всеки регион се контролира от генерален инспектор. Върховният съвет на Англия и Уелс поддържа отношения с 40 други страни по целия свят.

Въпроси и отговори:

Защо орденът се нарича Rose Croix?

Това произтича от името на степента Rose-Croix Herodom, Розенкройц Йеродом, 18-та степен на Шотландския устав.

Имам приятел, член на Шотланския устав зад граница, но той не е християнин. Разрешено ли му е да посещава работите на ордена?

Абсолютно, ако той влиза в числото на страните признати от Шотландския устав на Англия и Уелс.

Къде се намира щаб – квартирата на ордена?

Тя е разположена на адрес: 10 Duke Street, St James’s, London. Това място обикновено се нарича „Велик Изток”. Щаб – квартирата е преместена тук от стария си дом в Лондон, който е имал един и същи масонски адрес в света – 33 Golden Square (дом 33 на улица „Златен кръг”).

Каква е връзката между символичните степени и Шотландския устав?

Макар, че нито една структура официално не признава другата, между тях съществува тясна връзка. Великият Магистър, заместникът на Великия Магистър и вторият заместник на Великият Магистър имат 33-та степен, а Великият Магистър се явява велик покровител на ордена. Освен това, всичките 9 члена на Върховния съвет са Велики офицери в ОВЛА.

Кой управлява ордена в Англия?

В днешно време Върховният съвет се оглавява от Великия Командор Алън Енглфилд, първи Велик Канцлер на ОВЛА.

Колко са членовете на ордена?

Общо са 27 000 човека, около 24 000 в Англия и Уелс и около 3 000 в ложите зад граница. Много повече хора по целия свят принадлежат към ордена обаче, само в САЩ техният брой надхвърля четвърт милион души.

           Каква е емблемата на Върховния Съвет?

           Това е двуглавият орел, увенчан с корона и държащ в ноктите си меч. В триъгълника на върха на короната е написано числото 33. Долу е написан девизът на латински „Deus Meumque Jus”, което означава „Бог и моето право”.

           Как може да се постъпи в Шотландския устав?

           Членството е отворено за всеки, който не по – малко от година е майстор – зидар и е готов да подпише декларация за това, че се придържа към тринитарната християнска вяра (в Израел и САЩ това не е така).

            Колко хора са 33-та степен?

            В Англия и Уелс около 15 човека имат 33-та степен. Повечето от тях са бивши или действащи генерални инспектори.