Езотерично масонство

История за напускането на Египет

Александър Рибалка

В Петокнижието се говори за това, че египтяните принуждавали евреите да правят много кирпичени тухли (от глина със слама). В коментарите дори е дадена и нормата – по 600 тухли на ден на човек. Но защо египтяните са се нуждаели от толкова много тухли, ако основното им строителство се е правело от камъни? Учените – историци са разработили версия, засягаща периода на управление на фараона Ехнатон. Ехнатон се опитал да наложи в Египет монотеизма, заповядвайки на жителите на Египет да се покланят само на един бог – Атон.

         Зидарите, обидени от подобно презрение към техния покровител – бог Птах, отказали да работят за Ехнатон. И когато Ехнатон решил да построи нов град, наложило му се да го построи … от тухли! На работа принудително били наети както държавните селяни, така и групи, които по – рано не били привличани към подобни дейности – в това число и еврейските скотовъдни племена.

Периодът на управлението на Ехнатон е и този по времето на който са се провеждали „египетските екзекуции”. Напускането на Египет се случило по време на управлението на фараона Тутанкамон. След Тутанкамон Египет за около 500 години се върнал към почитането на Птах и останалите традиционни египетски божества.

В Тората (Петокнижието), евреите оказали се в пустинята обвиняват Мойсей:

„Ние помним рибата, която в Египет ядохме даром!”

Те си спомняли също така лука, чесъна и тиквичките – също безплатни…

Кога се е случвало и кой е бил нахранен безплатно…

Съдейки по всичко това, вероятно става дума за това, че хората, работещи в държавното строителство са били хранени безплатно (разбира се, то не е било безплатно, а като „заплащане” за работата. В Синайската пустиня, където Мойсей повел евреите, такова хранително разнообразие, разбира се, не е имало…