Езотеричне масонство

Чи є масонство езотеричним?

Артуро де Хойос, 33 градус, Великий Архівіст та Великий  Історик Шотландського Статуту

Переклад Олександр Рибалка

Чи є масонство езотеричним? Короткі відповіді: «Так, ні, можливо».

Езотеризмом можливо вважати  будь-яку тему, що призначена та зрозуміла лише невеликій кількості людей із спеціальним знанням та інтересами. Це, безумовно, відноситься і до масонства. Але , на більш глибокому рівні і в масонському контексті слово «езотеричний»  зазвичай означає, що наші церемонії та ритуали посилаються на істини, що не сприймаються звичайними почуттями та мають духовну складову.

Цей термін сприймається не усіма, тому термін «езотеричне масонство» не можна повністю прийняти, або відкинути. Немов цибулина, кожен езотеричний шар послідовно спирається на попередній. Ми усі можемо погодитись з думкою, що масонство призначене для розуміння небагатьма, та що це  дуже спеціалізоване знання. Але тут виникає питання: «Що це за спеціалізовані знання?» та «Чи є вони справжніми таємницями?».

В залежності від схильностей, градус майстра-масона по-різному інтерпретувався різними людьми. Для декого це історія вірності, для інших- надія на безсмертя душі; хтось сприймає історію майстра Хірама як урок алхімії.

Але все ж ми повинні уникати визначення однієї якоїсь інтерпретації  як «єдиної вірної». З 1717 року було створено біля тисячі різноманітних ритуалів масонських градусів. Найпопулярніші збереглися, та входять у багато обрядів, орденів та систем, які ми сьогодні знаємо. Як і їжа, кожна ступінь така ж гарна, як її творець. Рецепт може включати в себе багато інгредієнтів, але смак буде зовсім інший. Пристрасті творця ритуалу ступеня впливають на його зміст так само, як і смакові рецептори шеф-кухаря. Будь-хто з тих, хто трохи мандрував по ложах, знає, що навіть «аромат» символічних ступенів може значною мірою відрізнятись від штату до штату. Тим більш, якщо ми будемо вести розмову про Шотландський Статут, Йоркський статут і так далі. У вищих градусах відмінності виражені ще більш драматично. Якісь з градусів представляють з себе філософські алегорії, інші- міркування на символічні або історичні теми. У  Шотландському Статуті різні ступені можуть мати різне наповнення в залежності від  юрисдикції ( у північній юрисдикції, наприклад, 20-а ступінь зовсім не схожа на ритуал того ж 20-го градусу у південній юрисдикції.)

Коли хтось описує себе, як «езотеричного масона», це часто означає, що він вивчає аспекти того, що називається «Західною езотеричною традицією»- тобто близкість до  символіки герметизму, гностицизму, неоплатонізму, Каббали и таке інше. Масонство- еклектична організація, та ми у різний час запозичили мову та символи від інших традицій.

Питання в тому, чи дійсно наші ритуали передають речі, як реальність, чи вони призначені лише для стимулювання думки? Або обидві відповіді правильні?

Як говориться у ритуалі 30-го градусу (лицар Кадош)- ми не повинні плутати символ  із тим , що він символізує. У деяких випадках, однак, так і сталося.

Дехто  заперечує будь-які езотеричні впливи взагалі, інші вважають езотерику основним змістом масонства.

Спробуємо розібратись у цьому питанні.

Багато символів масонства використовувались задовго до виникнення самого братерства у його сучасній формі (до 1717 року). Розглянемо, наприклад, гравюру Габріеля Ролленхагена, на якій жінка тримає кутник, що супроводжується гаслом : «Притримуйся міри!». Цю гравюру була зроблено у 1615 році, та надруковано у книзі «Обрані емблеми: божественні та моральні, античні та сучасні», виданої у 1732 році у Лондоні.

Ще один приклад- книга «Нова іконологія» Чезаре Ріпи, що було видано у Падуї (Італія) у 1618 році. Вона зображує людину, що тримає рівень та кутник як символи досконалої роботи. Напис на гравюрі : « Впорядкованість та справедливість».

У цій книзі ви також знайдете малюнок жінки, що тримає у руках  циркуль та накутник.

Моральна символіка цих робочих інструментів поступово вводилася у масонський ритуал.  Подібні книги напевно були знайомі членам первісної Великої ложі, та вони надихалися їх символізмом.

Пригадайте, скільки разів ви бачили у голлівудських фільмах циркуль з кутником , або Всевидюче Око – тому що вони «круто виглядають». Подібним же чином могли потрапити у наше братерство деякі старі символи.

Існують й прямі запозичення з езотеричних текстів. Скажімо,  версія 14-го градусу, що використовується у Південній юрисдикції Шотландського статуту ( Верховною радою Чарльстону)  із 1801 по 1822 роки використовувала лекцію по єврейській нумерології, або гематрії, запозичену  з «Окультної філософії» Генриха Корнелія Агріппи.  Якби мене запитали, чи є ця ступінь езотеричною, я б відповів «так». У відношенні  її  більш пізнішої версії, прийнятої у Верховній раді, я б сказав, що «ні».

Тож обидві версії мають свої доводи. Якщо вас цікавить езотерика, то  ви знайдете її у масонстві досить достатньо. Якщо ні- є чим зайнятись окрім неї. У моїй приватній бібліотеці достатньо матеріалу з обох боків, щоб аргументувати будь-яку точку зору. Але перед тим, як тягнутися до зірок, переконайтеся, що ваші ноги твердо стоять на землі. Ось три книги, які я міг би вам порадити:

(1) Harry Carr, World of Freemasonry; Гарри Карр, «Світ масонства»

(2) Bernard E. Jones, Freemasons Guide and Compendium; Бернард Джонс, «Путівник по франкмасонству та збірник основних відомостей».

(3) David Stevenson, The Origins of Freemasonry: Scotland’s Century 1590–1710 Девід Стівенсон «Джерела франкмасонства: Шотландія в 1590-1710 роках».

Коли ви зможете із знанням справи говорити про старі статути ( готичні конституції), раннє масонство у Шотландії, утворенні першої Великої ложі, створенні градусі- тоді люди будуть уважно слухати вас, коли ви почнете говорити про більш екзотичні речі.  Навчіться добре- і ви будете спроможні аргументувати обидві боки суперечки.